Nüans Müzik Anasayfa
Nüans Müzik Anasayfa
Öğretmen
Nesrin Gönüldağ
Selçuk Erk
Tunca Ünder
Uğur Etiler
Kategori
Vokal-Şan-Opera
Yorumlar

Nüans Müzik'te Şan Dersi

Kişi kendi sesini olduğundan daha hacimli, daha dolgun ve daha anlaşılır zanneder. Halbuki çoğu zaman kendi duyduğumuzdan çok daha kapalı bir tona sahibizdir.

Bunun sebebi kendi sesimizi ilk olarak iç kulağımızla duymamız ve daha sonra kendi çıkardığımız sesi tekrar dış kulağımız ile duymamızdır.

Dışarıdan bizi duyan kişi bizi sadece dış kulağıile duyduğundan, ses çok daha cılız gider. Vokal egzersizlerinde ağzımızı daha çok açmanın ve ses rezonansını arttırmanın ne kadar önemli olduğu öğrenciye anlatılır. 

Şan dersinin amacı aslında sesi büyütmek ve sesi kuvvetlendirmektir. Akademik olarak eğitim almış eğitmenlerimiz eşliğinde en doğru teknikler ile en sevdiğiniz şarkıları Nüans Müzik Akademisi’nde birebir olarak çalışma imkanına ulaşan öğrencilerimize siz de katılın.

Şan Dersi Konuları ve İçerikleri

  • Öğrencinin kendi sesini duymasını sağlamak,
  • Nefes tekniklerinin öğretilmesi ve nefes egzersizlerinin uygulanması,
  • Vokal egzersizlerinin piyano eşliğinde uygulanması,
  • Öğrencinin istediği müzik türüne yönelik şarkıların piyano eşliğinde çalışılması.

Şan Dersi Gün ve Saatleri

Ders gün ve saatlerimizi sizin uygun olduğunuz gün ve saatlere göre organize etmeye çalışıyoruz.

Haftaiçi her gün ve haftasonları sabah 10:00 dan akşam 11:00 a kadar atölyemizde ders alma imkanınız var.

Vokal koçu ve Ses Eğitmeni:

Bu makale ikisi arasındaki farkı anlamanıza ve size hangisinin daha faydalı olacağını seçmenize yardımcı olacak.

Çoğu kişi vokal koçluk ve ses eğitimini birbirinin aynısı zanneder ama aslında bu doğru değildir. Bu ikisinin farkını genelde çok iyi bir araştırma yapan biri ya da opera dünyasına hakim kişiler bilirler. Size bu ikisini farkını ve kendiniz için hangisinin daha iyi olabileceğini yazının devamında bulacaksınız.

Ses Eğitmeni Nedir ?

Ses eğitmeni, ses eğitimi alan öğrencinin doğru vokal tekniklerini öğrenmesine odaklanır. Bu teknikleri söylenilen eserlere en iyi şekilde yansıtmaya çalışır. Size sesin nasıl oluştuğu, hangi ses aralıklarının sizin için daha sağlıklı olacağını ve bu sesleri teknik olarak en iyi şekilde nasıl çıkaracağınızı öğretirler. Yanlış ses aralıklarında çalışmak sesinize hasar verebilir ve bu hasarlar bazı durumlarda kalıcı olabilirler. İyi bir ses eğitmeni sizi sesinize uygun daha sağlıklı ses aralıklarında çalıştıracaktır. Şan dersi eğitmenleri size, sizin ihtiyaçlarınıza yönelik belli egzersizler verecektir.

Şan kursu alan bir öğrencinin genel olarak dikkat edebileceği önemli maddeleri aşağıda sıraladık. Bu maddeler kendinize iyi bir ses eğitmeni seçmeniz için yardımcı olacaktır.

Ses eğitmeni, şan dersi alan öğrenciye göre kişiye özel şan egzersizleri yaptırır. Ses eğitmenlerinin derste ilgilendiği bazı temel konular şöyle sıralanaibilir:

  • Sesinizin daha çok göğüs sesine mi yoksa kafa sesine mi ihtiyacı var ve bu sesleri nasıl çıkarabilirsiniz?
  • Sesiniz burnunuzdan mı geliyor ve öyleyse bunu nasıl düzeltebilirsiniz?
  • Sesinizin daha yüksek mi çıkması gerekiyor ve öyleyse bunu nasıl sağlarsınız? 
  • Ses aralığınızı nasıl genişletebilirsiniz? 

Bir ses eğitmeni bu gibi sorular üzerine yoğunlaşır. Doğru ve sağlıklı teknikleri şarkılara uygulamanızı sağlayıp potansiyelinizi ortaya çıkarmaya odaklanır.



Vokal Koç Nedir?

Vokal koçu genellikle piyanist olan ya da piyanoya üst düzeyde hakim eğitmenlerdir. Vokal koçları, öğrencilerini, seslerine ve yaşlarına uygun, doğru ve sağlıklı parçaları seçmek ve repertuar oluşturmayı, bu parçaları doğru bir teknikle söylemelerini ve geliştirmelerini sağlamayı hedefleyen ve öğrencilerini sahne performansı için hazırlayan eğitmenlerdir. Vokal koçları vokal dersi alan öğrencilerine parçayı doğru bir diksiyon ve vurguyla okumayı öğretirler ve öğrencilerinin güçlü yönlerini ortaya çıkarmayı hedeflerler.  İyi bir vokal koçu, öğrencisinin teknik açıdan yanlışlarını fark ettiğinde buna müdahale etmez. Öğrencisine yanlışlarını gösterir ve düzeltmesi için öğrencisini ses eğitmenine yönlendirir.

Ses eğitmeni ve vokal koçun arasında ince bir çizgi olabilir ama eğitimlerde farklı alanlara odaklanıp yoğunlaştıkları için ikisinin eğitimleri arasında değişiklikler vardır. Örneğin, ses eğitmenliği yapan bir eğitmen de vokal koç gibi, öğrenci için repertuar hazırlayıp, diksiyon ve vurgular üstünde çalışabilir fakat her zaman öğrenci için sağlıklı ses aralıkları ve doğru tekniklerin kullanımını gözetmesi gerekir. 

İyi bir vokal koçu öğrencisinin sesini incitmesine asla izin vermez ve repertuarı, öğrencisi için sağlıklı olacak parçalardan oluşturmaya özen gösterir. Ses eğitmenlerinin, öğrencilerinin gelişimleri için olan çalışmalarını destekleyici çalışmalar yapar.



Ses Eğitmenini ya da Vokal Koçunu Nasıl Seçmelisiniz?

Doğru ses eğitmenini ya da vokal koçunu seçmek öğrenci için ilk önemli adım olacaktır. Bu sadece öğrencinin gelişimi ve başarısı için değil ayrıca sağlığı için de çok önemlidir. Öğrenciye yanlış teknikleri öğreten ve bu tekniklerle çalıştıran bir ses eğitmeni, öğrencinin sesine hasar verebilir. Çoğu zaman bu hasarlar düzeltilebilse de bazı durumlarda kalıcı olabilir ve psikolojik olarak da öğrenciyi etkileyecektir.

Benzer olarak vokal koçu da öğrencisini kendi ses aralığının dışında çok yüksek seslerde çalıştırabilir. Bu sesleri öğrenci çıkarabilse bile doğru teknik kullanılmazsa sese zarar verebilir.

Gerçekten iyi bir ses sanatçısı olmak uzun ve zorlu bir iştir. Bu yolda sizi ve sesinizi tanıyan, doğru tekniklere hakim ve bunları size en iyi şekilde aktarabilecek bir eğitmenle çalışmak çok önemlidir.

Şan Dersi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Şan Kursu fiyatı ne kadar?

Dönemsel olarak farklı kampanyalar yaptığımız için, güncel şan dersi fiyatları için bizimle iletişime geçiniz.

Şarkı söylemeyi öğrenebilmek için Şan kursuna en az ne kadar süreyle devam etmeliyim?

Ortalama 3-4 ay

Şan Kursunda başarılı olmak için yetenek önemli midir?

8-12 yaş grubu için çocuğun yeteneğine bakmaksızın Şan-Solfej kursuna kabul ediyoruz. Yetişkin öğrencilerimiz için yetenek tabii ki önemlidir fakat bu durumu daha fazla çalışarak telafi edebilirsiniz.

Şan Dersi için 1 saatlik süre yeterli mi?

Dersler bire bir olduğundan ders süresi yeterlidir.

Şan Kursuna başlama yaşı nedir?

Şan kursu na başlamak için minimum yaş sınırı 17 dir. Şan dersi ne daha ileri yaşlarda başlamanın eğitiminize engel oluşturacak bir etkisi yoktur.

Değişken mesai saatlerinde çalışanlar için Şan kursunun saatlerini ayarlayabilir misiniz?

Şan kursu özel(bire-bir) olduğundan dolayı bir çok enstrümanda uyguladığımız gibi şan dersinin saatlerini de size uygun saatlere göre organize edebiliriz.

Evimizde pratik yapma imkanımız yok, okulunuzda gelip çalışma imkanımız var mı?

Randevu alarak kursun müsait olduğu zamanlarda gelip çalışabilirsiniz.

Yaz tatilleri ,Hastalık , Sınav gibi eğitimi engelleyici durumlarda derslerimiz işlenmiş sayılıyor mu?

Zorunlu hallerde şan dersine gelememe durumunda size telafi dersinizi yapabileceğiniz bir gün ayarlıyoruz. Telafi dersine gelmezseniz o dersiniz yapılmış sayılır. Telafi dersinin telafisi yok :) Yaz tatili gibi uzun süreli dönemlerde derslerinizi donduru

Şan Kursuna katılmak için herhangi bir sınava giriyor muyuz?

Hayır, şan dersi almanız için herhangi bir sınava girmeniz gerekmiyor.

Şan Kursuna istediğimiz zaman kayıt yaptırabilir miyiz?

Şan dersini birebir olarak yaptığımız için istediğiniz zaman kayıt yaptırabilirsiniz.

Arayın Arayın Whatsapp Whatsapp Başvuru Formu Başvuru Formu Bilgi Formu Bilgi Formu

Bizimle İletişime Geçin

Nüans Müzik çatısı altında bir araya gelen Türkiye’nin en iyi eğitmen kadrosuyla tanışmak için buraya tıklayın!