Ünlü Flütçü James Galway; “Doğru müzikal yol ile çalışılan gamlar, çok heyecan verici ve ödüllendirici” diyerek gamların geliştirici yönünü belirtmiştir.
Evet, gamlar, etüdler, teknik egzersizler inanılmaz geliştiricilerdir. Keman dersine kaç yaşında başlarsanız başlayın, keman dersi alan kişinin, keman repertuvarını daha doğru ve hızlı bir şekilde öğrenmesine de yardımcı olurlar.
Parçadaki problemli kısımları çözerken, bu çalışmaları neredeyse imkansız gözüken bölümleri aşılabilir adımlara bölmek için kullanabiliriz.
Etütlerden ve gamlardan en fazla faydayı sağlamak için, bu çalışmaları, çaldığımız eser ile birleştirmemiz gerekir. Mesela, uzun bir cümle çalarken arşe sorunu yaşıyorsanız, gamları bir, iki hatta üç oktavı tek bir arşede çalışarak bu sorunu aşabiliriz. Belki sorun tel değiştirmede ya da pozisyon değiştirmede olabilir. Bu tarz teknik gelişmeleri sağlayan Sevcik, Kreutzer ve Wohlfahrt gibi klasik etüt kitaplarından, modern keman etüdlerine kadar geniş bir yelpaze mevcut.
Keman hocası sizin seviyeniz en doğru etüdü seçecektir.
Teknik çalışmaları yavaş başlayıp, diğer müzikal dinamikleri ekleyerek ve güven kazandıkça tempoyu arttırarak yapmamız gerekir. Gamlar ve etüdler özellikle elde ettiğiniz tonu geliştirmek için dikkatle çalışıldığında ciddi fayda sağlar. Kemandan zengin bir rezonans ve ton bu sayede elde edilebilir.
Yavaş çalışma da etütlerin ve gamların işe yaraması için çok önemli.
Eğer farkında olmadan, hataları atlayarak ve temizlemeden çalışırsak, sadece yaptığımız yanlışları çalışmış oluruz.
Gamlar ve etütlerin en faydalı olduğu konulardan birisi de kas hafızasını, pozisyon değişimi gibi zor teknikler için oluşturuyor olmasıdır.
Unutmayın ki amacımız bir müzik parçasında karşılaştığımız zorlukları aşmak. O yüzden bu gamları ve etüdleri çalışırken çaldığımız parçanın temposuna getirmeye çalışmalıyız.